In een samenleving die uit steeds meer culturen en nationaliteiten bestaat, is cultuursensitief werken een essentiële vaardigheid voor hulpverleners en begeleiders.
Migranten in Nederland worden vaak niet goed bereikt door hulpverlening vanwege taalbarrières, onbekendheid met het zorgsysteem en wantrouwen tegenover instanties. Daarnaast spelen culturele factoren zoals schaamte, stigma en sociale druk een rol, net als praktische obstakels zoals financiële problemen en digitale vaardigheden. Ook een gebrek aan cultuursensitieve hulp en discriminatie binnen instanties kunnen de drempel tot hulpverlening verhogen.
Het aantal hulpverleners en leerkrachten met een niet-westerse achtergrond blijft daarnaast ook beperkt en zelfs wanneer een hulpverlener of leerkracht zelf een migratieachtergrond heeft, betekent dit niet automatisch dat hij of zij cultuursensitieve hulp kan bieden aan cliënten uit andere culturen.
Om professionals te ondersteunen bij het ontwikkelen van cultuursensitieve competenties, is deze zesdelige online cursus ontwikkeld. Cursisten verwerven kennis, vaardigheden en een passende houding om effectief en respectvol te werken met cliënten uit diverse culturele achtergronden, waaronder arbeidsmigranten, maar bijvoorbeeld ook mensen uit het islamitisch cultuurgebied, evenals Oekraïense vluchtelingen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan trauma en psychosociale ondersteuning.