Voor de ouderenscholing 2025 hebben wij onderwerpen gekozen die sterk op de dagelijkse praktijk gericht zijn en medisch inhoudelijk interessant.
Als huisarts en praktijkondersteuner sta je vaak voor complexe uitdagingen in de zorg voor ouderen.
Daarbij is samenwerking essentieel om deze zorg, die alleen maar toeneemt, het hoofd te bieden.
Dit jaar hebben wij gekozen voor 4 workshops met herkenbare uitdagingen, die wij dagelijks tegenkomen.
-Want hoe anders zijn gedragsproblemen bij mensen met dementie in de thuissituatie dan binnen de intramurale zorg. Om zeer plausibele redenen wordt er eerder gekozen voor psychofarmaca, maar waar kies je dan voor en wat helpt er wel of niet bij welke vorm van dementie?
-Hoe anders is de omgang met je naasten met dementie binnen andere culturen, waar wij in onze stedelijke omgeving mee geconfronteerd worden binnen families met een migratieachtergrond.
-Hoe dementievriendelijk is je praktijk? Hoe om te gaan met bepaalde gedragingen bij mensen die nog in het beginstadium van dementie zitten? Hoe benader je ze, als ze wat verward overkomen en wat is een prikkelarme en prikkelrijke omgeving? Hoe ziet de wereld er uit gezien vanuit de dementerende mens.
-Tot slot staan wij in onze spreekkamer vaak voor het dilemma, bij meer of minder kwetsbare ouderen, wat te doen met alle medicatie bij cardiovasculaire aandoeningen, die al jaren worden geslikt. Hoe ga je het gesprek aan? Wat zijn de risico’s bij staken?
We zien jullie heel graag de 25 september.
Liesbeth Vos en Frank Broekema