Uw voorkeursnascholingen gratis in uw inbox? Registreer nu.

Filosofie in de huisartsenpraktijk: de ethiek van onze technologie - 28 apr. 2021

1
Online
Accreditatie onbekend
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1)
Standaardtarief
€ 39.00
Zonder korting voor AIOS
Woensdag 28 april 2021
van
19:30 tot 20:30
Meer info & inschrijven

In weinig domeinen spelen fundamentele filosofische vragen zo n wezenlijke rol als bij de keuzes die we maken in de gezondheidszorg. En technologie is daarbij steeds vaker het onderwerp van discussie.

Leerpunt KOEL nodigt u daarom uit voor een inleidende filosofische nascholing over het onderzoeksgebied van de relatie tussen mens en technologie in de geneeskunde. De nascholing wordt gegeven door filosoof Jonne Hoek, die de afgelopen jaren al veel deelnemers heeft weten te boeien.

Technologie daagt de medische praktijk uit, doet normen en waarden verschuiven, en plaatst ons voor nieuwe dilemma’s. Het is onmogelijk om een simpel, zaligmakend standpunt in te nemen over technologie. Daarom gaat het in de techniekfilosofie ook niet om vóór of tegen technologie; het gaat om het maken van weloverwogen besluiten in een steeds complexer wordende wereld. Denk daarbij aan de huidige ontwikkeling van het vaccin tegen Covid-19, de snelle groei van kunstmatige intelligentie in medische besluitvorming, en de inzet van zorgrobots. Deze ontwikkelingen sturen de manier waarop we het lichaam begrijpen, en zelfs hoe we ons ideaal van gezondheid vormgeven.

Ook door u worden beslissingen genomen die door tussenkomst van nieuwe technologie van grote invloed zijn op onze samenleving. Gretig, of morrend en tegen wil en dank bent u een belangrijke factor bij de bepaling van de medisch-ethische koers en kaders. Het is daarom goed ons denken over dit soort ontwikkelen te scherpen aan de filosofie, en zo een weloverwogen en zo zinvol mogelijke bijdrage te leveren aan de toekomst van de gezondheidszorg.

We hopen u op woensdag 28 april a.s. te mogen laten inspireren a.s. door een heuse vakman!

Leerdoelen

  • De deelnemer zal kennis krijgen over de denkwereld van de filosofie, in het bijzonder daar waar deze raakt aan de geneeskunde.
  • De deelnemer zal leren om op drie verschillende manieren de cruciale rol van medische technologie in de behandelkamer te onderscheiden, te bekritiseren, en te onderzoeken.
  • De deelnemer zal aan de hand van concrete dilemma’s drie verschillende ethische invalshoeken leren onderscheiden en toepassen.

Accreditatie:
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) Accreditatie onbekend

Competenties:
Onbekend

ICPC Codes:
Onbekend

- ADVERTENTIE -

Locatie

,

Meer nascholingen van Leerpunt KOEL

Wij steunen Huisarts-Nascholing.nl