Uw voorkeursnascholingen gratis in uw inbox? Registreer nu.

Geen evidente doodsoorzaak – wat nu?

Anatomiegebouw Utrecht, Utrecht
Accreditatie in aanvraag
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1)
Standaardtarief
€ 255.00
Donderdag 28 november 2019
van
09:00 tot 16:00
Meer info & inschrijven

De inzet van forensisch postmortaal onderzoek in Nederland hangt af van de verdenking op een niet-natuurlijk overlijden. Een verklaring van natuurlijk overlijden wordt afgegeven zodra een arts overtuigd is dat de dood door een spontane ziekte is veroorzaakt.

Pathologiestudies tonen aan dat de vastgestelde doodsoorzaak in veel gevallen onjuist is en er zijn zelfs publicaties die de suggestie wekken dat er in Nederland levensdelicten gemist worden. Toch heeft Nederland een afwijkend standpunt ingenomen als het gaat om naleving van de zogenaamde ‘European Autopsy Rules’, waardoor slechts op indicatie en in een beperkt aantal gevallen aanvullend postmortaal onderzoek wordt uitgevoerd.

Intussen hebben een paar medische faculteiten de boodschap vanuit de politiek opgepakt (o.a. in navolging van het rapport van de taskforce lijkschouw). Zij intensiveren de forensische scholing van basisartsen en een aantal vervolgopleidingen heeft het advies gekregen dit ook te doen.

Genoeg reden om eens kritisch te kijken naar onze rol als arts en de manier waarop de maatschappij ons vraagt letterlijk en figuurlijk een vinger aan de pols te houden…

Op DONDERDAG 28 NOVEMBER a.s. doen we dat samen met de Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond (FARR) tijdens de nascholing over natuurlijke en niet-natuurlijk dood, met als titel ‘GEEN EVIDENTE DOODSOORZAAK – WAT NU?’. We praten u dan bij over wet- en regelgeving, over lijkschouw en postmortale verschijnselen, over klinische en forensische sectie, en over post-mortem toxicologie.


Accreditatie:
Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) Accreditatie in aanvraag

Competenties:
Onbekend

ICPC Codes:
Onbekend

- ADVERTENTIE -

Locatie

Anatomiegebouw Utrecht, Utrecht

Wij steunen Huisarts-Nascholing.nl