Refereerbijeenkomst | 'Centering Pregnancy'
 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Academische Werkplaats
Publieke Gezondheid Limburg
'Centering Pregnancy'
Wat is het en hoe werkt het in de praktijk?
Refereerbijeenkomsten voor professionals in: de (publieke) gezondheidszorg, verloskundigen, kraamverzorgers, huisartsen, praktijkverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen, maatschappelijk werkers, jongeren werkers, gemeenten, beleidsmedewerkers en wetenschappers.
 
Gezamenlijke refereerbijeenkomst
De refereeravonden van 26 maart en 25 juni jl. werden geannuleerd i.v.m. de corona-crisis. Op 10 september a.s. bieden wij u alsnog het programma aan zoals we dat voor 26 maart hadden voorzien. Zoals eerder aangekondigd bundelen de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg en het Programmabureau Trendbreuk Zuid-Limburg vanaf 2020 hun krachten en organiseren we de refereerbijeenkomst voortaan gezamenlijk. Naast inhoudelijke sprekers komt er ruimte voor interactie waarin deelnemers met elkaar in gesprek gaan over het centrale thema. De thema’s die in 2020 centraal staan zijn Centering Pregnancy en Rookvrije Generatie.

Centering Pregnancy en de aanpak Trendbreuk
Al bij de eerste 1000 dagen van het leven scoort Zuid-Limburg slechter dan de rest van het land. In Zuid-Limburg is daarom binnen de regionale aanpak van gezondheidsachterstanden, de aanpak Trendbreuk, een coalitie Kansrijke Start gevormd die het landelijke actieprogramma uitvoert. Kansrijke Start Zuid-Limburg is in 2019 gestart met de regionale uitrol van drie bewezen effectieve programma’s, namelijk Nu Niet Zwanger, VoorZorg en Stevig Ouderschap. In 2020 voegen we daar nog een vierde belangrijk programma aan toe: Centering Pregnancy.

Centering Pregnancy belangrijk voor Kansrijke Start Zuid-Limburg
Op 10 september staat het thema Centering Pregnancy centraal. Deze methodiek is een groepsgewijze aanpak van zwangerschapsbegeleiding waarin de verloskundige zorg gecombineerd wordt met sociaal- medische thema’s. Dit leidt tot betere zwangerschapsuitkomsten voor kind en moeder. Door de groepsinteractie hebben zwangeren meer vertrouwen in hun zwangerschap, de bevalling en hun toekomstige rol als moeder. Ook leidt deze groepszorg tot minder vroeggeboortes. Centering Pregnancy is daarmee van groot belang voor Kansrijke Start Zuid-Limburg. Maar wat houdt deze methodiek precies in, hoe werkt het in de praktijk en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat dit op meer plekken in Zuid-Limburg van start kan gaan?
 
Wanneer
Donderdag 10 september inloop vanaf 17.30 uur. Start programma van 18.30 tot 20.00 uur.

Let op: de bijeenkomst vindt plaats op een andere locatie!
De Borenburg, Furenthela 16, 6367 TL Voerendaal
In de omgeving van de Borenburg is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
Ook is de locatie goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer.
 
Programma
17.30 - 18.30
Ontvangst met soep en broodjes
18.30 - 18.35
Welkom
Rianne Reijs, arts Maatschappij en Gezondheid bij de Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg,
GGD Zuid Limburg
18.35 - 19.00
Centering Pregnancy: een ander model van prenatale zorg
Marlies Rijnders, verloskundige-onderzoeker Child Health, TNO
19.00 - 19.30
Aan de slag met Centering Pregnancy, hoe doe je dat?
Nelleke Gosker, verloskundige en trainer Buurvrouw en Buurvrouw
Roelie Moorlag, adviseur Goede Start Veenkoloniën
19.30 - 19.50
Kerkrade gaat van start!
Collega’s uit Kerkrade aan het woord over de start van Centering Pregnancy
19.50 - 20.00
Suggesties, vragen en afsluiting
Wilt u deze interessante refereerbijeenkomst bijwonen dan kan dat zowel fysiek als digitaal. Geef a.u.b. bij aanmelden door hoe u wilt deelnemen.

Aanmelden kan tot uiterlijk 27 augustus a.s.
 
Het secretariaat van de Academische Werkplaats Limburg is bereikbaar via academischewerkplaats@ggdzl.nl en 088-880 51 70
Accreditatie voor deze refereerbijeenkomst is aangevraagd bij ABAN (o.a. AbSG, AJN, KAMG, NVAVG, NVSHA, NVA, NVMM, Verenso) en het V&VN (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals). Wanneer u voor accreditatie in aanmerking wilt komen, vermeld a.u.b. uw BIG-nummer bij aanmelding.
Let wel: u dient er zelf voor te zorgen dat u geregistreerd staat bij uw beroepsgroep en dat uw dossier geactiveerd is, anders kunnen wij uw BIG-nummer niet invoeren in PE-online.

Is deze uitnodiging ook voor anderen in uw organisatie (of daarbuiten) interessant; voel u vrij om deze door te sturen.
 
 
 
Academische Werkplaats Publieke Gezondheid - postbus 33, 6400 AA Heerlen
T 088-880 51 70 | academischewerkplaats@ggdzl.nl | www.academischewerkplaatslimburg.nl