Refereerbijeenkomst | ‘Mentale gezondheid van de jeugd na 2 jaar coronapandemie’
 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees de nieuwsbrief online
Academische Werkplaats
Publieke Gezondheid Limburg
Refereerbijeenkomst
Mentale gezondheid van de jeugd na 2 jaar coronapandemie
 
De Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg, het Programmabureau Trendbreuk Zuid-Limburg en de Kenniswerkplaats Jeugd organiseren gezamenlijk refereerbijeenkomsten voor professionals in de (publieke) gezondheidszorg en iedere professional die zich in de praktijk, onderzoek of beleid inzet voor een gezonde jeugd
en de Trendbreuk.

Tijdens deze refereerbijeenkomsten zullen sprekers uit verschillende disciplines inzichten over een centraal thema belichten: vanuit wetenschap, beleid en praktijk.
Naast inhoudelijke sprekers is er ruimte voor interactie en vragen. Tijdens de eerstvolgende refereerbijeenkomst op 23 juni staat het thema ‘Mentale gezondheid van de jeugd na 2 jaar coronapandemie'
centraal.
 
Mentale gezondheid jeugd na 2 jaar coronapandemie
De coronapandemie die in 2020 begon, laat sporen na in onze maatschappij. Lockdowns, schoolsluitingen, opschorten van sportactiviteiten en publieke evenementen plus andere coronamaatregelen hadden een grote impact op het dagelijks leven van jongeren. Onmiskenbaar heeft dit ook zijn weerslag op de mentale gezondheid van onze jeugd. Hoe is dit te begrijpen vanuit ontwikkelingspsychologie en wat is er bekend over de grootte van de gevolgen op populatieniveau? Wat zeggen de cijfers over de mentale gezondheid van de jeugd in Zuid-Limburg? En wat kunnen we (preventief) doen om de mentale gezondheid van jongeren te versterken? Op deze refereeravond spreken we met een psycholoog, onderzoekers, programma-ontwikkelaars en jongvolwassenen.

Op 23 juni ontvangen we u graag om over dit thema van gedachten te wisselen.

De refereerbijeenkomst vindt op locatie plaats.
 
Wanneer
Donderdag 23 juni 2022
17.00 uur Inloop met soep & broodje
18.30 uur Refereerbijeenkomst
20.45 uur Gelegenheid tot napraten

Waar
Novotel Maastricht
Sibemaweg 10
6227 AH Maastricht
 
Programma
17.00
Inloop met soep & broodje
18.30
Welkom en introductie
Rianne Reijs, programmaleider Kenniswerkplaats Jeugd Zuid-Limburg

18.35
Monitoren van (mentale) gezondheid en recente bevindingen
in Zuid-Limburg

Danielle Mohren en Stephanie Brinkhues, onderzoekers, GGD Zuid Limburg
Hoe meet een ‘gezondheidsmonitor’ van de GGD de gezondheid van jeugdigen en wat kunnen we daar mee? Wat vertelt de recente corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 ons over de (mentale) gezondheid van de jeugd in Zuid-Limburg en wat is er nog meer?
19.05
Jong zijn in de coronapandemie: ingewikkelde ontwikkelingsopgaven
Sophie Leijdesdorff, psycholoog bij @ease en post doctoraal onderzoeker, Maastricht University
Puberen en volwassen worden was zelden zo ingewikkeld als in de afgelopen twee jaren. Sophie Leijdesdorff duidt met ons wat de coronapandemie en de maatregelen betekenen vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief. Er zijn binnen de grote groep jeugdigen ook groepen waar we in het bijzonder aandacht voor zouden willen hebben. En wat betekent dit voor onze maatschappij op langere termijn?
19.35
Pauze
19.45
Je Brein de Baas – een gratis lespakket voor mentale gezondheid
Irene Linders (gezondheidsbevorderaar GGD NOG) en Marja Hogervorst (gezondheidsbevorderaar GGD Haaglanden)
Op verzoek van VWS heeft het NCJ in het begin van de coronapandemie samen met jeugdigen een lespakket over stress ontwikkeld: Je Brein de Baas. Irene en Marja waren in het kernteam betrokken bij de ontwikkeling. Irene en Marja vertellen over de totstandkoming en de inhoud van Je Brein de Baas en hoe dit lespakket kan bijdragen aan een integrale aanpak op welbevinden in het voortgezet onderwijs.
20.15
Preventie en toegang tot hulp buiten school
Debora op ’t Eijnde, locatiemanager @ease Maastricht en Heerlen,
Maastricht University, vergezeld door twee ervaringsdeskundigen
Ook de mentale gezondheid van oudere jeugd en jong volwassenen is bedreigd in deze tijden. Studenten van HBO en WO, jongeren zonder opleiding en pas afgestudeerden bereiken we op andere manieren. Zij vinden hun weg naar @ease en naar jongerenhulponline.nl. Debora op ’t Eijnde, betrokken bij beide initiatieven, vertelt samen met twee ervaringsdeskundigen wat we voor deze gemêleerde groep kunnen doen.
20.45
Plenaire discussie met alle sprekers
21.00
Afsluiting
Op locatie kan nog worden doorgepraat onder het genot van een drankje.
Wilt u deze interessante refereerbijeenkomst bijwonen?
Aanmelden kan t/m woensdag 15 juni.
 
Het secretariaat van de Academische Werkplaats Limburg is bereikbaar via academischewerkplaats@ggdzl.nl en 088-880 52 02.
Accreditatie voor deze refereerbijeenkomst is aangevraagd bij ABAN (o.a. AbSG, AJN, KAMG, NVAVG, NVSHA, NVA, NVMM, Verenso) en het V&VN (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals). Wanneer u voor accreditatie in aanmerking wilt komen, vermeld a.u.b. uw BIG-nummer bij aanmelding.
Let wel: u dient er zelf voor te zorgen dat u geregistreerd staat bij uw beroepsgroep en dat uw dossier geactiveerd is, anders kunnen wij uw BIG-nummer niet invoeren in PE-online.



De bijeenkomst wordt niet live gestreamd, maar wel opgenomen.
Mocht u niet in beeld willen, geef dit dan vooraf even door aan de organisatie.



Is deze uitnodiging ook voor anderen in uw organisatie (of daarbuiten) interessant; voel u vrij om deze door te sturen.
 
 
 
Academische Werkplaats Publieke Gezondheid - postbus 33, 6400 AA Heerlen
T 088-880 52 80 | academischewerkplaats@ggdzl.nl | www.academischewerkplaatslimburg.nl