KOELe Huisartsen vierdaagse

vier vrijdagen van in totaal 32 uur scholing

Tijdens de KOELe Huisartsen vierdaagse volgt u elk kwartaal één vrijdag scholing, met daarin 3 scholingen, geaccrediteerd voor 8 uur. In totaal kunt u daarmee 32 accreditatiepunten behalen. U kunt het volledige programma volgen met pakketkorting. Wanneer u zich inschrijft voor de volledige vierdaagse krijgt u twee scholingen gratis (met een waarde van €199,- per scholing). Dat zijn 12 scholingen van in totaal 32 accreditatiepunten voor €1.990. Er wordt voor lunch en diner gezorgd. Hieronder vindt u het programma (onder voorbehoud).

Vrijdag 22 maart 2024

  • Gynaecologie: een diversiteit aan pathologie (10:00 – 13:00)
  • Knieklachten in de huisartsenpraktijk (14:00 – 17:00)
  • Introductie in de dermatoscopie (17:45 – 19:45)

Vrijdag 14 juni 2024

  • Lijkschouwing: een koud kunstje?(10:00 – 13:00)
  • Geneesmiddelengebruik en deelname aan het verkeer (14:00 – 17:00)
  • Jeuk en de huid als spiegel van de ziel (17:45 – 19:45)

Vrijdag 13 september 2024 

  • Hectiek in de praktijk (10:00 – 13:00)
  • Het Immuunsysteem (14:00 – 17:00)
  • Oncologie in de regio (17:45 – 19:45)

Vrijdag 13 december 2024

  • Prostaatzorg in de huisartsenpraktijk (10:00 – 13:00)
  • Medisch- tucht en klachtrecht (14:00 – 17:00)
  • Slaapritme na avond- en nachtdienst (17:45 – 19:45)
Lees meer

Opleidingsinformatie

  • Huisartsen
  • Kennis-en-wetenschap, Medisch handelen, Professionaliteit, Samenwerking
  • Vrijdag 22 Maart 2024
  • Rotterdam, Fonteinkerk, Rotterdam
  • 10.00 - 19.45 uur
  • 32 accreditatiepunten
  • € 2388,00 € 1990,00
Beschikbaarheid: nog 6 plaatsen
Aanmelden volgende scholing Naar winkelwagen

Programma

Dag 1: vrijdag 22 maart (Fonteinkerk, Rotterdam)

Gynaecologie: een diversiteit aan pathologie (10:00-13:00)

Gynaecologie is een veelzijdig vakgebied. Als huisarts heeft u hier dagelijks mee te maken. Pijn in de onderbuik, onbegrepen vaginaal bloedverlies, vaginale pijn, kinderwens en verdenking maligniteit zijn u niet vreemd. In deze nascholing willen we u meenemen aan de hand van casuïstiek en professionele kennis van diverse sprekers. U leert bepaalde situaties beter te herkennen en met verschillende vraagstukken om te gaan. Daarbij zal getracht worden om kort de huidige vormen van diagnostiek te belichten. Met natuurlijk advies hoe u uw consult zo praktisch mogelijk kunt verrichten: zelf diagnostiek doen, meekijkconsult of verwijzing.

Graag vernemen wij vooraf of u speciale onderwerpen nader belicht wilt zien, dat kan via r.mol@leerpuntkoel.nl

Sprekers: Frans Lim, gynaecoloog IJsselland Ziekenhuis en Dr. W. (Wendy) van Dorp

Gynaecoloog, Erasmus MC, Fellow Voortplantingsgeneeskunde, aandachtsgebied kinder- en adolescentengynaecologie

Lunch (13:00 -14:00)

Knieklachten in de huisartsenpraktijk (14:00-17:00)

Deze scholing wordt uitgevoerd als een spel (soort escape-room) waarbij de deelnemers in een kleine groep een aantal veel voorkomende knieproblemen moeten oplossen. De quiz bestaat uit 6 onderdelen die elk min of meer opvolgend zijn

Inhoudelijk:

  • Patellaproblemen
  • Degeneratieve knieproblemen
  • Problemen m.b.t. instabiliteit, kruis - en collaterale banden
  • Meniscusproblemen
  • Juveniele problemen (Osgood Schlattter etc.)
  • Bijzondere afwijkingen : bursitiden, hamstringafwijkingen, en problemen van de pes anserinus

Doe gemakkelijke kleding aan.

Diner (17:00-17:45)

Introductie in de dermatoscopie (17:45-19:45)

Patiënten komen meer en meer bij de huisarts met verdachte huidafwijkingen. Vaak is de patiënt onnodig ongerust. Maar wat is het risico op (pre)maligne huidafwijkingen en waar let u op? Is het zinvol als de huisarts de diagnostiek aanvult met behulp van dermatoscopie? 

Naast een introductie in de dermatoscopie, gaan we oefenen met de diagnostiek van de meest voorkomende (pre)maligne huidafwijkingen.

Inhoudelijk:

  • Weet hoe een dermatoscoop werkt
  • Kent de effectiviteit van dermatoscopie in de huisartsenpraktijk
  • Kent de basiselementen van de patroonanalyse
  • Heeft geoefend met de beoordeling van de meest voorkomende verdachte huidafwijkingen

Dag 2: vrijdag 14 juni (Zeilschool de Lelie, Rotterdam)

Lijkschouwing: een koud kunstje? (10.00-13.00)

“We hebben een schouw”, meldt de doktersassistent of triagist vaak enigszins terloops na een overlijdensmelding. Je zou bijna denken dat het een simpel klusje is. Toch is goed schouwen voor de meeste dokters een kunst. Het vraagt aandacht voor details en (communicatieve) vaardigheden die we niet dagelijks inzetten.

Voelt u zich doorgaans voldoende voorbereid, bijvoorbeeld met inzage in de patiëntinformatie? Neemt u ruim de tijd voor de schouw, of ziet u het eerder als routinewerk? Wat doet u als u een niet-pluis-gevoel gevoel bekruipt over de doodsoorzaak? Overlegt u dan met de forensisch arts of met een collega-huisarts? Weet u wat te doen bij een lichamelijk onderzoek van de overledene? En wat voor informatie zet u eigenlijk in de overlijdensverklaring?

Schouwen wordt gemakkelijker als u weet hoe collega’s tewerk gaan, en helder voor ogen heeft wanneer u het beste een forensisch arts kunt raadplegen. In deze nascholing in samenwerking met Forensisch Artsen Rotterdam-Rijnmond BV (FARR) komen verschillende aspecten van het schouwen aan de orde, waaronder de raakvlakken en verschillen tussen de curatieve en forensische geneeskunde, hoe u tot de overtuiging van een natuurlijk of onnatuurlijk overlijden komt en hoe de Wet op de Lijkbezorging een begrip als ‘lijkvinding’ uitwerkt.

Na de scholing velt u met meer overtuiging een oordeel, en weet u met vertrouwen te handelen binnen de kaders van de wet en de forensische standaarden.

Lunch (13:00-14:00)

Geneesmiddelengebruik en deelname verkeer (14:00-17:00)

Wist u dat er in Nederland (naar schatting) jaarlijks 33 tot 66 verkeersdoden toe te schrijven zijn aan het gebruik van geneesmiddelen? Veel patiënten zijn zich niet (genoeg) bewust van de risico’s van het rijden onder invloed van geneesmiddelen. Meer dan de helft van de gebruikers past zijn/haar rijgedrag niet aan. Ook van de mogelijke juridische consequenties zijn de gebruikers van geneesmiddelen zich vaan niet bewust. 

Volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) hebben artsen en apothekers de plicht en verantwoordelijkheid om hun patiënten voorzien van juiste en heldere informatie over de mogelijke nadelen van voorgeschreven geneesmiddelen.
De KNMP heeft de Contra-indicatie Verkeersdeelname ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen in het geven van informatie en alternatieven rondom specifieke geneesmiddelen. Hiermee kunnen huisartsen, apothekers en hun assistenten patiënten op juiste wijze adviseren. De juiste kennis over adviezen en de juridische aspecten is daarbij uiteraard van belang. Ook de communicatie naar de patiënt en kennis over alternatieven is belangrijk. In deze nascholing bieden wij u diverse handvaten aan om goed voorbereid te zijn bij het geven van uw advies.

Diner (17:00 - 17:45)

Jeuk en de huid als de spiegel van de ziel (17.45-19.45)

Jeuk is een klacht die we bijna iedere dag zien in de huisartsenpraktijk. En in de zomermaanden komt jeuk nog meer voor. Alle leeftijden kunnen jeukklachten ervaren maar met name ouderen kunnen er veel last van hebben. Veel jeukklachten hebben een mild beloop, maar soms worden ze als invaliderend en onbeheersbaar ervaren. De oorzaak van jeuk is vaak een lokale of gegeneraliseerde huidaandoening. Af en toe wordt jeuk veroorzaakt zonder dat er een zichtbare oorzaak is. De vraag bij jeuk is: gaat u zelf de diagnostiek doen of neemt u contact op met een dermatoloog? En wanneer is een verwijzing nodig? Ook neemt de spreekster u mee in dieper gelegen oorzaken van jeukende huid, waardoor eeuwig zalven vaak niet meer noodzakelijk is.


Dag 3: vrijdag 13 september (Zeilschool de Lelie)

Hectiek in de praktijk (10:00-13:00)

Hoe blijf je flexibel in de dagelijkse hectiek van de huisartsenpraktijk? De werkdruk wordt hoger en hoger. Het aantal (huis)artsen met burn-out klachten neemt toe en vallen daardoor uit. Waardoor de werkdruk nog hoger wordt voor de degene die nog wel overeind staan. Het is een vicieuze cirkel.

Hoe kun je beter voor jezelf zorgen? Welke signalen merk je bij jezelf of bij een ander? Hoe kun je dit bespreekbaar maken? En hoe kun je beter voor jezelf en voor elkaar zorgen?

Onder het motto “It’s not what happens to you, but how you react to it that matters” gaan we in deze scholing aan de slag met:

  • Hoe je het beste kunt omgaan met de (huidige) veranderingen.
  • Hoe je de regie kunt nemen om goed voor jezelf te zorgen.
  • Om keuzes te maken die bij jou passen.
  • Waar je jouw kwaliteiten het meest zinvol kan inzetten.

Lunch (13.00 - 14.00) 

Het immuunsysteem: Casuïstiek van autoimmuunziekten, immuundeficienties, vatbaarheid en allergieën (14.00-17.00)

Iedere dag ziet u patiënten met vragen over het immuunsysteem. Dit is zeker toegenomen tijdens de Covid-19 pandemie. Weet u er genoeg van af? En kunt u vragen van patiënten deskundig beantwoorden? Verwijst u naar een immunoloog of allergoloog? Op deze avond maakt u aan de hand van casuïstiek kennis met de belangrijkste principes uit de immunologie en allergologie. Aandacht krijgen ontstaan en diagnostiek autoimmuunziekten, wanneer u alert moet zijn op een autoimmuundeficiëntie, waarom de ene patiënt zieker wordt van een infectie dan de andere patiënt en over welke allergische symptomen u zich wel of niet zorgen hoeft te maken.

Diner (17:00-17:45) 

Oncologie in de regio (17:45-19:45)

De wetenschappelijke kennis over de behandeling van kanker blijft zich door ontwikkelen en leidt tot nieuwe behandelingsmogelijkheden. Om uw patiënt goed te kunnen blijven helpen en adviseren is het van belang dat u op de hoogte bent van de specifieke situatie en behandeling van uw patiënt. Het is van grote toegevoegde waarde dat u daarbij samen optrekt met de specialist en omringende zorgverleners. In samenwerking met Oncologienetwerk Concord wordt een scholingsprogramma samengesteld over dilemma’s en alle ins en outs rondom een nog nader te bepalen thema op dit vakgebied


Dag 4: vrijdag 13 december (Fonteinkerk, Rotterdam) 

Prostaatzorg in de huisartsenpraktijk: wat zou u doen? (10:00-13:00 uur)

In Nederland wordt elk jaar bij meer dan 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Het is daarmee de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Wanneer mannen de vijftig jaar zijn gepasseerd neemt het aantal nieuwe prostaatkanker gevallen per leeftijdscategorie geleidelijk toe. Bijna de helft van alle patiënten is 70 jaar of ouder. Het is dus vooral een ziekte van oudere mannen. Als gevolg van de vergrijzing en de groei van de bevolking is de verwachting dat de komende jaren het aantal mannen waarbij prostaatkanker geconstateerd wordt sterk zal toenemen.

In deze nascholing schenkt de prostaatkankerspecialist en robotchirurg van Anser prostaatkankerzorg in het Franciscus Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC aandacht aan wat u als huisarts nodig heeft om uw mannenpopulatie gedegen advies te geven op het gebied van: wanneer te starten met preventief onderzoek, wanneer te verwijzen naar de 2e lijn en wat de huidige behandelopties zijn. Of is de 1,5-lijn een mogelijk? Daarbij worden BPH/LUTS besproken. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen over andere urologische pathologie.

Lunch (13:00-14:00)

Medisch tucht- en klachtrecht? (14:00-17:00 uur)

Tijdens deze scholing komt alles aan bod op het gebied van het actueel geldende tucht- en klachtrecht: de werking ervan, het verloop van de procedure, de kosten en de mogelijke maatregelen (waarschuwing, berisping, schorsing en doorhaling register, schadevergoeding). Uiteraard is er ruimte voor casuïstiek.

Diner (17:00-17:45)

Slaapritme na avond- en nachtdienst (17.45-19.45 uur)

Als huisarts wordt er nog steeds verwacht dat je na een avonddienst de volgende dag weer fit achter je bureau zit. Terwijl het na een nachtdienst geregeld wordt dat de dag erna niet of gedeeltelijk gewerkt wordt. Dit alles komt onze slaap en ritme niet ten goede. Terwijl slaap juist een belangrijk onderdeel is van ons dagelijks functioneren. Bij navraag bij verschillende huisartsen kwamen diverse problemen naar voren: oververmoeidheid, in slaap vallen op weg naar huis, traagheid, moeite met keuzes maken, snelle irritatie, bang om fouten te maken, verminderde productiviteit en ga zo maar door. Sommige huisartsen stoppen zelfs met nachtdiensten vanwege deze problemen.

Herkent u deze problemen? Dan kunt u veel leren van deze scholing over slaapritme na de avond- of nachtdienst. In deze scholing krijgt u uitleg over onze slaap en slaapbehoefte van spreker Kees Vleer, arts-somnoloog en  arts Indicatie en Advies KNMG, Vleer Medisch Advies. Aan bod komt hoe ons slaapritme is geregeld, de fysiologie van onze slaap en wat er mogelijk niet goed gaat tijdens en na het werken van een avond- of nachtdienst. U krijgt daarbij tips aangereikt die kunnen helpen tot beter functioneren tijdens deze diensten en een verbetering van uw slaap(patroon).

Tijdens de scholing is er voldoende tijd voor vragen.